מדוע הגיע לארה”ב קור ארקטי וכיצד זה קשור להתחממות הגלובלית?
שינוי אקלים יכול לגרום לאירועי קור קיצוניים כפי שהתרחש בשבוע שעבר בארה”ב. מה גורם למזג אוויר ארקטי שחודר בחורף לקנדה ולארה”ב וגורם לשיאי קור שליליים, כמו שאירע בסוף חודש ינואר 2019?
מאת ערן שחורי, Climate Reality Leader, The Climate Reality Project
תאריך פרסום: 3.2.2019, מבוסס על הכתבה בקישור.
הנה 3 דברים שאתם צריכים לדעת:
1. תושבים באזורים נרחבים בארה”ב חוו את מסת האוויר הקרה ביותר זה עשרות שנים.
2. ההתחממות הגלובלית מחלישה את הוורטקס של הקוטב הצפוני, דבר שהביא לטמפרטורות הקרות לנוע מהקוטב דרומה לכיוון ארה”ב וקנדה. הוורטקס הסטראטוספרי של הקוטב הצפוני הוא זרם האוויר של האטמוספירה הגבוהה אשר סובב במהירות את הקוטב הצפוני בתקופת החורף. כאשר הוורטקס הפולארי חזק, הטמפרטורות במזרח ארה”ב ובמערב אירופה הן טמפרטורות נוחות בדרך כלל, אבל כאשר זרם הוורטקס חלש, אזי האזורים האלה חווים טמפרטורות מקפיאות כפי שחוו תושבי ארה”ב בימים האחרונים של חודש ינואר 2019.
3. במפה דלעיל ניתן לראות את השינוי בטמפרטורות ב-28.2.2019 ביחס לממוצע באזורים שונים בעולם. ניתן לראות שבעוד שבקנדה ובמזרח ארה”ב הטמפרטורות נמוכות בהרבה מהממוצע, באזורים אחרים בעולם הטמפרטורות גבוהות בהרבה מהממוצע. שים לב שבאלסקה שוררות טמפרטורות גבוהות מהממוצע, בדומה לגרינלנד. שתי מחציות העולם (הדרומי והצפוני) חמים מהממוצע בתאריך זה (28.1.2019). למעשה, 2018 תדורג ככל הנראה רביעית בדירוג השנים החמות ביותר. טמפרטורות שיא נרשמו בחצי הכדור הדרומי – באוסטרליה נרשמו 40 מעלות צלזיוס.
הוורטקס הפולארי:
תנועת וורטקס פולארי כפי שנצפו ע”י לוויין של נאס”א:
מדוע הקור המקפיא במערב התיכון של ארה”ב עלול להיות תוצאה של ההתחממות הגלובלית:
אנגלית, ללא תרגום לעברית