כיצד תענו למטילי הספק במשבר האקלים – חלק א’ – העובדות, ההסברים האלטרנטיביים, ושלילתם
בחלק זה, הראשון מתוך שניים, אנו מציגים באמצעות גרפים את ההסברים האלטרנטיביים שבאמצעותם מנסים לשכנע אותנו שההתחממות הגלובלית אינה תוצאה של פעילות בני האדם. אנו מראים מדוע ההסברים האלטרנטיביים הינם שגויים ולא מצליחים לתמוך בתאוריה שההתחממות הגלובלית נובעת מגורמים טבעיים. אין ספק שההתחממות הגלובלית נובעת כתוצאה מפעילות של בני אדם.
בחלק השני של הפוסט נסביר מדוע אין לתת במה למכחישי ההתחממות הגלובלית ולאלו שמטילים ספק בעובדה שההתחממות נובעת ממעשי בני אדם ומדוע אין צורך להגיע להתנצחות מדעית איתם (אף שהמדע לצידנו). לחלק ב’ לחצו כאן.
מאת ערן שחורי, Climate Reality Leader בארגון Climate Reality Project שהקים אל גור (סגן נשיא ארה”ב לשעבר).
תאריך פרסום: 25.9.2019. עדכון אחרון: 30.9.2019
ההסברים האלטרנטיביים להתחממות הגלובלית נבחנו ונפסלו.
להלן ריכוז תמציתי של הסברים שנבחנו ונפסלו:
- טענה (שגוייה) – העולם לא מתחמם – זו היתה הטענה בעבר. מרבית מכחישי ההתחממות כבר אינם טוענים טענה זו. העולם מתחמם. נקודה. ראו פירוט וגרפים בהמשך.
- טענה (שגוייה) – העולם מתחמם ומתקרר באופן מחזורי, ולכן מגמת ההתחממות תיפסק. טענת הנגד שמייצגת את הקונצנזוס המדעי – הכדור אמנם מתחמם ומתקרר אך הציווליזציה האנושית התפתחה בתנאים של יציבות אקלימית בלתי רגילה ואנו תלויים ביציבות זו לקיומנו. השימוש הנרחב בדלקים מאובנים (כמו פחם, נפט, גז ופצלי שמן) גורם לעליה בריכוז הפחמן הדו חמצני (פד”ח) וגזי חממה נוספים. עליה זו מובילה להתחממות אותה אנו חווים היום ולסכנה של ערעור היציבות האקלימית. ראו גרפים והסברים בהמשך.
- האם ההתחממות הגלובלית היא תוצאה של שינויים מחזוריים במסלול כדור הארץ ובזוית בה נמצא ציר הסיבוב של כדור הארץ כלפי השמש? השינויים המחזוריים במסלול ובזוית הציר של כדוה”א ב-125 השנים האחרונות נבדקו מול גרף ההתחממות וההסבר נפסל.
- האם ההתחממות הגלובלית היא תוצאה של שינויים בחום השמש? השינויים בחום השמש נבדקו מול גרף ההתחממות וההסבר נפסל.
- האם ההתחממות הגלובלית נובעת בגלל גז פחמן דו-חמצני CO2 שנפלט בהתפרצויות וולקניות? ההתרחשויות הוולקניות נבחנו מול גרף הטמפרטורות וההסבר נפסל.
- האם זה צירוף של שלושת ההסברים הקודמים (שינויים בזוית הציר של כדוה”א + שינויים בשמש + התפרצויות וולקניות)? ההשפעות נסכמו ונבחנו מול גרף ההתחממות וההסבר נפסל.
- האם ההתחממות הגלובלית יכולה להיות מוסברת בבירוא היערות והחלפתם בשטחים חקלאיים ומיושבים? למרות שנעשה שימוש בשטחי קרקע שגרמו לכך שכמות האנרגיה שתיקלט בהם גדולה מהכמות שהיתה נקלטת אם הם היו נותרים כשהיו, שטחי היער הגדולים קולטים פחמן דו-חמצני ותורמים להתקררות כדור הארץ.
- האם ההתחממות הגלובלית נובעת מפליטת גז אוזון שכולא את החום ומונע ממנו להיפלט לאטמוספירה? גרף פליטת האוזון נבחן מול ההתחממות הגלובלית וההסבר נפסל.
- האם ההתחממות הגלובלית נובעת מפליטת אירוסולים אחרים שמונעים מהחום להיפלט לאטמוספירה? גרף פליטת אירוסולים אחרים נבחן מול ההתחממות הגלובלית וההסבר נפסל.
- האם ההתחממות הגלובלית נובעת מפליטת גזי חממה? כן! ריכוז הפחמן הדו-חמצני CO2 עלה אחרי המהפיכה התעשייתית ובמיוחד במאה האחרונה. העלייה בריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה נמצא בקורלציה (התאמה) עם העלייה בטמפרטורה הגלובלית.
הסרטון שלהלן נמצא בערוץ שינוי האקלים של נאס”א “NASA Climate Change“:
טענה (שגוייה) – העולם לא מתחמם
זו היתה הטענה בעבר. מרבית מכחישי ההתחממות כבר אינם טוענים טענה זו. העולם מתחמם. נקודה.
העולם מתחמם – הטמפרטורות העולמיות נמצאות בעלייה
הגרף הזה מציג את השינוי בטמפרטורת השטח העולמית ביחס לממוצע שנמדד בשנים 1951-1980.בתקופה המוצגת בגרף, 19 השנים החמות ביותר בתקופה נמדדו אחרי שנת 2001 כשרק שנת 1998 היתה חריגה.
עולם של הסכמה: הטמפרטורות עולות
הגרף מציג את הסטייה מהממוצע הגלובלי, כפי שנמדד על ידי גופי מחקר שונים.
העולם מתחמם – סטיית הטמפרטורה הגלובלית ביחס לממוצע הולכת וגדלה
הסטייה בטמפרטורות העולמיות (קרקע + אוקיינוסים) יולי 2019.
סטייה של הטמפרטורה הממוצעת בשנת 1880 ובשנת 2017 ביחס לממוצע הטמפרטורות בשנים 1951-1980
כל עיגול מסמן מדינה. ישראל מופיעה בשורה השישית ראשונה משמאל.
ההבדלים בין שנת 1880 (מועד תחילת המדידות) לשנת 2017 בולט.
מגמת ההתחממות רק מתחזקת. לסרטון שמציג את השינויים בכל שנה לחץ על הקישור:
Temperature Anomalies by Country 1880-2017
טענה (שגוייה) – העולם מתחמם ומתקרר באופן מחזורי, ולכן מגמת ההתחממות תיפסק
טענת הנגד שמייצגת את הקונצנזוס המדעי – הכדור אמנם מתחמם ומתקרר אך הציווליזציה האנושית התפתחה בתנאים של יציבות אקלימית בלתי רגילה ואנו תלויים ביציבות זו לקיומנו. השימוש הנרחב בדלקים מאובנים (כמו פחם, נפט, גז ופצלי שמן) גורם לעליה בריכוז הפחמן הדו חמצני (פד”ח) וגזי חממה נוספים. עליה זו מובילה להתחממות אותה אנו חווים היום (בשל אפקט החממה), ולסכנה של ערעור היציבות האקלימית.
המין האנושי מעולם לא חי בתקופה בה היו ריכוזים כה גבוהים של פחמן דו חמצני באטמוספרה. ב-800,000 השנים האחרונות, הריכוז של פחמן דו-חמצני באטמוספירה לא עבר את הרמה המיוצגת בקו האופקי שבגרף השני (280-300 חלקים למיליון). עד עכשיו. עכשיו, בעקבות הפליטה המוגברת של פחמן דו-חמצני על ידי האדם, אנחנו נמצאים כבר ברמת ריכוז פד”ח העומדת על כ-410 חלקים למיליון. ראו פירוט וגרפים:
השינויים בטמפרטורה התאימו תמיד לגידול ולקיטון ברמות הפחמן הדו-חמצני. הקפיצה ברמות ה-CO2 הובילה להתחממות כדור הארץ, שצפוי להמשיך להתחמם ככל שרמות ה-CO2 ימשיכו לעלות.
האם ההתחממות הגלובלית היא תוצאה של שינויים מחזוריים במסלול כדור הארץ?
כדור הארץ סובב סביב צירו. זווית הנטייה והמסלול משתנים על פני שנים רבות כשהם מכניסים את כדור הארץ אל תקופות קרח ומוציאים אותו מהן (ראו גרף). השפעת שינוי מסלול כדור הארץ ב-135 השנים האחרונות על הטמפרטורה הינה זניחה.
האם זו השמש?
טמפרטורת השמש משתנה על פני עשרות ומאות שנים, כפי שניתן לראות בגרף. לשינויים האלה היו השפעות מזעריות על הטמפרטורה בכדור הארץ.
האם אלו הרי הגעש?
הנתונים מצביעים על כך שהתשובה שלילית? התעשייה מעשה ידי אדם פולטת גזי CO2 בכמות הגדולה פי 100 מהכמות הנפלטת מפעילות וולקנית. במהלך התפרצויות געשיות נפלטת גופרית, שלה דווקא אפקט שמקרר את כדור הארץ.
האם אלו שלוש ההשפעות ביחד?
חיבור שלוש ההשפעות (השפעת השינוי במסלול כדור הארץ + השפעת השינוי בטמפרטורת השמש + השפעת פעילות הרי הגעש) על הטמפרטורה מצביע על כך שגם שלושתן יחד אינן מסבירות את השינוי בטמפרטורת כדור הארץ.
האם ההתחממות הגלובלית יכולה להיות מוסברת בשימושי קרקע ובירוא יערות?
למרות שנעשה שימוש בשטחי קרקע שגרמו לכך שכמות האנרגיה שתיקלט בהם גדולה מהכמות שהיתה נקלטת אם הם היו נותרים כשהיו, שטחי היער הגדולים קולטים פחמן דו-חמצני ותורמים להתקררות כדור הארץ. עובדה זו גם מסבירה את החשיבות שבשמירה על יערות הגשם.
האם ההתחממות נגרמת מפליטת אוזון?
אוזון טבעי המצוי גבוה באטמוספירה חוסם את קרינת השמש ולכן יש לו השפעה מקררת במידה מועטה. קרוב יותר לקרקע, אוזון נפלט כתוצאה מזיהום וקולט חום, כך שיש לו תרומה לגידול בטמפרטורה. ההשפעה הכוללת של האוזון על עליית הטמפרטורה אינה משמעותית.
האם זו השפעה של אירוסולים?
לכמה מזהמים יש השפעה מקררת על האטמוספירה, לדוגמה אירוסולים המכילים גופרית שנפלטים בעת שריפת פחם. לכמה מהאירוסולים האלה יש השפעה ממתנת על ההתחממות.
לא, אלו גזי החממה
ריכוז גז החממה פחמן דו-חמצני (CO2) גדל ב-40% ביחס לריכוז שלו בשנת 1,750. הקו הבהיר (העליון) מראה את פליטות גזי החממה.
אין כלל מה להשוות את ההתאמה בין הגרפים:
- גרף פליטות גזי חממה לגרף הטמפרטורה.
- הגרפים של הגורמים האחרים שהוצעו כמסבירים של העלייה בטמפרטורות.
השוו בעצמכם
ראו את השפעת הגורמים שמקורם בטבע לעומת הגורמים שמקורם בבני האדם:
- גזי חממה מחממים את האטמוספירה.
- תרסיסים מקררים אותה במידה מסויימת.
- אוזון מחמם את האטמוספירה במידה מסויימת.
- לשימושי קרקע נטו יש השפעה מקררת.
ההשפעה המצטברת שלהם מתאימה לשינוי בטמפרטורה, במיוחד מאז 1950.
השוו וראו את הניגודים
הצבת סך ההשפעה של הגורמים האפשריים להתחממות הגלובלית (גורמים טבעיים וגורמים שמקורם בפעילות אנושית) מראה בצורה ברורה שהגורם הדומיננטי לעליית הטמפרטורה הם גזי החממה.
השאלה היחידה שנותרה היא: מה בכוונתנו לעשות בקשר לכך?