העולם מתחמם והרפורמה במשק החשמל לא מתמקדת באנרגיה מתחדשת
שטייניץ, שים את הסביבה והציבור במרכז הרפורמה במשק החשמל
7.6.2018
לכבוד שר האנרגיה ד״ר יובל שטייניץ,
מכותבים: יו”ר ועדת הכלכלה איתן כבל והשר להגנת הסביבה זאב אלקין.
שמי ערן שחורי, מתנדב בארגון Climate Reality Project אותו הקים סגן נשיא ארה”ב לשעבר אל גור ואשר כיום משמש כיושב הראש שלו.
הופתעתי לראות את דבריך בראיון בחדשות ערוץ 2: “איש לא חזה, לא בארץ ולא בעולם את ההתחממות הגלובלית ואת ההשפעה שלה על מאזן המים במזרח התיכון ואת ההשפעה שלה על כמות המשקעים…זו הפתעה גמורה מבחינה מדעית” (לצפייה בראיון).
אף שאתה הופתעת, הדברים האלו נחזו לפני זמן רב. ריבוי אסונות הטבע שמתרחשים בשנים האחרונות, ובעיקר עוצמתם, הם תוצר של ההתחממות הגלובלית. לפי האו”ם, שנת 2017 היתה שנה בה נרשמו שיאי טמפרטורה ובניכוי השפעות אל-ניניו, היא היתה השנה החמה ביותר מאז החלו המדידות. כאן בישראל חזינו בחודש מאי ב”מזג אוויר משוגע”: היה זה חודש מאי החם והגשום ביותר מאז תחילת המדידות. בארה”ב, קרוב ל-25% משטחה מצוי בתנאי בצורת (נכון לחודש יולי 2018), וברחבי העולם נרשמו החודש (יולי 2018) שיאי טמפרטורה כמותם לא נרשמו מאז תחילת המדידות.
כדי להבין את האיומים שהם תוצר ההתחממות הגלובלית (מחסור במים הוא רק אחד מהם) אני מזמין אותך לפגישה בת שעתיים וחצי במהלכה אציג לך את המצגת של אל גור. לאחריה אולי תבין את האחריות המוטלת על כתפיך. מעוניין? צור קשר.
לאור העובדה שייצור אנרגיה הינו הגורם המרכזי לפליטות גזי חממה הגורמים להתחממות הגלובלית, אני קורא לך להתעורר ולהציב את השמירה על הסביבה ובריאות הציבור במרכז הרפורמה במשק החשמל. אסור שמהלך כה משמעותי כמו רפורמה במשק החשמל יקבע את השימוש בדלקים מאובנים ויצעיד את מדינת ישראל בכיוון הפוך מזה אליו צועד העולם.
הרפורמה במשק החשמל הינה ההזדמנות שלך, כשר האנרגיה, ושלנו כציבור, לעשות כאן שינוי אמיתי ולכוון את משק האנרגיה לכיוון מקיים (sustainable), ירוק יותר ומזהם הרבה פחות למען עתידנו ועתיד ילדינו.
לא מאוחר מדי כדי לדייק את נוסח הרפורמה ולהדגיש את השיקולים הסביבתיים בה על מנת שהרפורמה הזו לא תיזכר כעוולה היסטורית שמנעה מאזרחי מדינת ישראל לחות בעולם שהוא בר-קיימא).
אני קורא לך:
1) לקבוע כאחת ממטרות הרפורמה את ההגנה על הסביבה ושמירה על בריאות הציבור.
2) לעגן בנוסח הרפורמה את היעד השאפתני: 35% אנרגיה מתחדשת, בדגש על ניצול המרחב הבנוי, ועצירת התרחבות הזיהום (32% הפחתת פליטות גזי חממה ביחס לתרחיש עסקים כרגיל) – עד שנת 2030.
בברכה,
ערן שחורי
Climate Reality Leader
עמדת הארגונים הסביבתיים
שנת 2017 הייתה השנה החמה ביותר שתועדה אי פעם וכך גם 15 מתוך 16 השנים האחרונות. כבר לא צריך מדענים שיספרו לנו על כך מכיוון שכולנו מרגישים זאת על בשרנו. את חורף 2017 התחלנו עם מטר פרסומים על העונה השחונה הצפויה לנו השנה – בדיוק כמו ארבע שנות הבצורת האחרונות. ברחבי העולם, בקרב ציבור חוצה אוכלוסיות הכולל מנהיגים, מדענים, אנשי ציבור ואזרחים, ישנו קונצנזוס בלתי מעורער בנוגע לשינויי האקלים ולהשפעת האדם עליהם.
בוועידת האקלים שהתקיימה בפריז בסוף שנת 2015 התחייבו 196 מדינות לשורה של צעדים שיובילו למניעת התחממות כדור הארץ. מאז אנו עדים לצעדי ענק הננקטים מצד מדינות רבות, חברות ארגון ה-OECD ומחוצה לו, על מנת לעמוד ביעדים הללו ואף לעבור אותם. לעומתן, מדינת ישראל הסתפקה ביעד הצנוע ביותר מבין היעדים שהוצעו לה, ומדשדשת מאחור עם ייצור של 3% אנרגיות מתחדשות בלבד נכון לכתיבת שורות אלו.
מעבר לאחוזי ייצור גבוהים של אנרגיה מתחדשת כרוך בפיתוח אינטנסיבי של תשתיות ושינויים במשק החשמל; בחודשים האחרונים מתרחשים שינויים אלו – אך לטובת הגדלת השימוש בגז הטבעי.
גז טבעי הינו דלק פוסילי (מחצב – בדיוק כמו נפט או פחם). אמנם הוא מזהם 50% פחות מדלקים אחרים, אך ההכרזה עליו כ”אנרגיה נקייה” הינה בחזקת סילוף העובדות. הגז אינו מהווה תחליף ארוך טווח למעבר לאנרגיות מתחדשות נקיות. ע״פ דוח ארגון ה-OECD, בכל שנה מתים בישראל כ-2,500 בני-אדם כתוצאה מזיהום אוויר. ממשלת ישראל ומשרד האנרגיה לא יכולים להרשות למצב זה להימשך! חייבים להשקיע את מרב המאמצים בפיתוח אנרגיה 100% נקייה עבור עם ישראל אשר תוביל לירידה בזיהום האוויר ובכמות הפליטות, ולעליה חדה בבריאות ואיכות חיי אוכלוסיית מדינת ישראל.
המעבר לאנרגיות מתחדשות נקיות הינו גם חלק ממגמה כלכלית כלל עולמית, שבליבה הוזלה מתמדת של עלות ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים. בדצמבר 2017 הודיע הבנק העולמי כי החל משנת 2019 יפסיק להשקיע בדלקים פוסיליים, כולל גז טבעי. יתרה מזאת, ע”פ ניתוח בדוח ה- Bloomberg New Energy Finance, עולה כי עד שנת 2028 עלות ייצור אנרגיה סולארית תשתלם יותר מעלות ייצור מגז. לפיכך, לא רק סביבתית ומצפונית, אלא גם מבחינה כלכלית, מחובתנו להצעיד את המשק הישראלי בקצב גבוה ככל הניתן לעבר אנרגיות מתחדשות גרידא.
אנו, תושבי מדינת ישראל, קוראים להציב את קידום ופיתוח המעבר לאנרגיות מתחדשות במרכז הרפורמה במשק החשמל, תוך פיתוח התשתיות המתאימות בהקדם.
אנו מפצירים במשרד האנרגיה:
1. לעמוד ביעד שהציבה ממשלת ישראל ולייצר עד שנת 2020 10% אנרגיה מתחדשת מתוך סך האנרגיה במשק.
2. לאמץ את תוכנית היעד השאפתני שהציב המשרד להגנת הסביבה לייצור 35% אנרגיה מתחדשת עד שנת 2030, והגבלת הפליטות ל 72 מיליון טון גזי חממה בשנה.
3. להעמיד יעדי ייצור של 80% מתחדשות עד שנת 2040 ו-100% מתחדשות (Fossil Free) עד שנת 2050.
אנו קוראים לך, שר האנרגיה, למלא את אחריותך למעננו ולמען הדורות הבאים. השעה מאוחרת, אך לא מדי.
מקור: אתר האינטרנט של הארגון האקטיביסטי מגמה ירוקה
עמדת איגוד חברות אנרגיה מתחדשת והתייעלות אנרגטית
החלטה בנושא הרפורמה במשק החשמל צריכה לכלול התייחסות להחלטות ממשלה משנים קודמות לעידוד ייצור חשמל ממקורות מתחדשים ולתמורות הגלובליות באופן ובתפקיד ייצור החשמל. בחינה כאמור חייבת לכלול גם התייחסות לצורך לפתח את רשת החשמל בכדי לאפשר לתחום האנרגיה המתחדשת לצמוח.
לצד מגמת ירידת עלויות הייצור באנרגיה מתחדשת יש לבחון את התגברות המגמה הגלובלית להכיר, בעת עריכת תחשיבי עלות עודפת לתחום האנרגיה המתחדשת, בסובסידיות הסמויות מהן נהנה ייצור החשמל הקונבנציונאלי וכן בעלויות החיצוניות של הייצור הקונבנציונאלי, כגון הנזקים לבריאות הציבור והנזקים הסביבתיים לצד העלויות הייחודיות כגון עלויות מערך ההגנה על תשתיות האנרגיה.
עליך לוודא שכל החלטה של הצוות תתקבל לאחר בחינת תועלות תחום ההתייעלות האנרגטית בישראל והכלים הנדרשים בכדי לקדם את הצלחת התחום בישראל. בנושא זה יש להדגיש את הצורך שתעריפי החשמל וגם תהליכים של מכירת חשמל בישראל לא יעודדו בזבוז בחשמל ויש לאמץ בהתאם את המנגנונים המתאימים לעידוד התייעלות אנרגטית.
עליך לוודא שכל החלטה שיקבל צוות הרפורמה תתקבל לאחר בחינת השיקול הסביבתי של פגיעה בבריאות הציבור, בסביבה ובאקלים כדור הארץ. יש לשים דגש על עקרונות מקובלים במשפחת העמים הנאורים, אשר רובם קיבלו על עצמם כללים והתחייבויות בנושא זה ואלו שלא קיבלו, כגון ארה”ב ומדינות אסיה, מקדמים בימים אלו תכניות ענק אשר מגלות מגמה ברורה של שינוי דפוס ייצור החשמל ומעבר לאנרגיה ירוקה.
עליך לוודא שכל החלטה של צוות הרפורמה תתקבל לאחר בחינת ההשלכות האסטרטגיות-ביטחוניות במשק החשמל, הן בצד ביזור אמצעי הייצור והן בצד גיוון מקורות הייצור, ולשלב באופן גובר והולך ייצור חשמל ממקורות מתחדשים ולהשיג ניהול חכם ומתקדם של רשת החשמל.
מקור: נייר עמדה של איגוד חברות אנרגיה מתחדשת והתייעלות אנרגטית בע”מ (ע.ר)
כתבות קשורות:
- 29.9.2009 (sustainability.org.il) – למעשים יש תוצאות.
- 2.7.2018 (אתר הכנסת) – רשות החירום הלאומית לא מגדירה את סכנת שינוי האקלים כאיום אסטרטגי.
- 5.7.2018 (וושינגטון פוסט) – שיאי טמפרטורה נרשמו בשבוע שחלף במקומות שונים ברחבי העולם.
- 9.5.2018 (אתר ynet) – מה הרפורמה במשק החשמל כוללת.
- רפורמה במשק החשמל – עמדת איגוד חברות אנרגיה מתחדשת והתייעלות אנרגטית בישראל (ע.ר).
- 05.2018 (מגמה ירוקה) – קוראים לשר האנרגיה לשים את האנרגיות המתחדשות במרכז.
- 06.2018 – ישראל מתחממת – דוח חדש של השרות המטאורולוגי הישראלי.